Wielkanocne Ciasta i Słodkości - Darmowy E-book Świat Ciast

Przepis


Boża Krówka
Ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną, z lekką nutką
cytryny, polane masą krówkową i posypane migdałami, to
istny raj dla podniebienia. To ciasto sprawdzi się na święta,
jak i na co dzień do popołudniowej kawki. Ciasto miodowe
szybko mięknie, więc nawet tego samego dnia ciasto jest
już gotowe. Nie ukrywamy, że troszkę kaloryczne, ale warto
zgrzeszyć dla jednego kawałka, no może dwóch.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
4 łyżki miodu
2 jajka
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić na pół. Blaszkę o wymiarach 25x33 wyłożyć
papierem do pieczenia i wyłożyć jedną połowę ciasta. Piec w
temp. 170 st. C ok. 15 min. Tak samo upiec drugi placek.
Odstawić do wystudzenia.
Masa:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie zacząć od rozpuszczenia galaretki w jednej
szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Ubić
śmietanę, dodać do niej oba cukry, oraz śnieżkę, ubijać przez
chwilę. Dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.
Dodatkowo:
puszka masy krówkowej
migdały do dekoracji
Składanie ciasta:
Na pierwszy placek wyłożyć całą masę śmietankową,
przykryć drugim ciastem. Rozsmarować masę krówkową i
posypać migdałami. Wstawić ciasto do lodówki na ok. dwie
godziny, aby masa stężała.
Ciasto jest pyszne i bardzo podzielne
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤