Ciasto Dzień Kobiet (+WIDEO)

Przepis


Dzień Kobiet zbliża się wielkimi krokami,więc warto zaplanować ten dzień z odrobiną słodkości. Bardzo miło by było gdyby takie ciasto wyszło spod rąk ukochanego mężczyzny, więc Panowie zapraszamy do wypieków. Ciasto jest obłędne i znika ze stołu w mgnieniu oka! Troszkę czasochłonne, ale łatwe i warte grzechu!

Czas przygotowania: ok.1,5 godz.

Składniki na blachę o wym: 24x34

300g masła
250g cukru
250g mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
100g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
2 opakowania galaretki wiśniowej
500ml wiśni drylowanych wraz z sokiem
2 op.bitej śmietany w proszku
0,5 szkl.mleka
1 op.galaretki agrestowej

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia galaretek ponieważ muszą one lekko stężeć i to zajmuje nam najwięcej czasu. W jednej miseczce rozpuszczamy obie galaretki wiśniowe w dwóch szklankach gorącej wody, następnie dodajemy do niej wiśnie wraz z sokiem i odstawiamy do ostygnięcia. W kolejnej miseczce rozpuszczamy galaretkę agrestową w jednej szklance gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. W misce ucieramy miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy mąke, proszek i amoniak. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników. Dzielimy ciasto na trzy części i do każdej dodajemy inne dodatki. Do pierwszej dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i równomiernie wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. w temp.180st.C. Do drugiej wsypujemy kakao i pieczemy w ten sam sposób. Ostatnią białą część pieczemy bez żadnego dodatku. W ten sposób otrzymujemy trzy osobne placki.
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy bitą śmietanę w proszku (możemy ją zastąpić śmietaną 36%), ubijamy na sztywno i dolewamy lekko tężejącą galaretkę agrestową.
Składanie ciasta:
Na dno blaszki wykładamy pierwszy placek biały, na niego wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Następnie układamy placek orzechowy lekko dociskając. Na to wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ostatnim plackiem kakaowym. Polewamy dowolną polewą czekoladową i posypujemy orzechami. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce, ale jak ktoś się nie może doczekać to można kroić po ok. 2 godzinach. Smacznego!

WIDEO: https://youtu.be/82MdaF_S0qE
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤