Number Cake z kremem diplomate, ptysiami i makaronikami na 5. urodziny bloga

Przepis


SKŁADNIKI
Kruche ciasto migdałowe:

200 g masła
200 g mąki pszennej
200 g mielonych migdałów (bez skórki)
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Waniliowy krem pâtissière:

500 ml pełnegotłustego mleka
laska wanilii
5 żółtek
80 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej


Krem diplomate:

400 g śmietany kremówki 36 %
400 g kremu pâtissière z przepisu powyżej


Czekoladowy krem pâtissière:

200 ml pełnegotłustego mleka
2 żółtka
40 g cukru
30 g kakao
15 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej


Ptysie:

50 g masła
125 ml wody
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli


Makaroniki:
30 g + 30 g białek
75 g mielonych migdałów
75 g cukru pudru
75 g + 15 g cukru kryształ
25 ml wody
złoty i czarny barwnik w proszku


Karmel:

200 g cukru
50 ml wody
garść orzechów (włoskich, migdałów i brazylijskich)


Dodatkowo:

kilka truskawek
kilka kumkwatów
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤