Ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi (+WIDEO)
Przepis
Ciasto marchewkowe to pomysł na szybkie i lekkie ciasto.My polecamy wersje na bogato z dodatkiem ananasa,grubo siekanych orzechów i z przyprawami korzennymi.Uzupełnieniem tego jest masa z serka naturalnego,co wspaniale komponuje się ze słodyczą ciasta.Ciasto wychodzi wysokie,wilgotne i puszyste.Polecamy najlepszy przepis,ciasto zawsze się udaje.
Składniki na tortownicę śr.21cm
250g mąki
150g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych gozdzików
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. oleju
2 jajka
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych odsączonych ananasów
1 szklanka startej marchewki
Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski wsypujemy suche składniki,mąke przesiewamy,dodajemy cukier i przyprawy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem.Łączymy zawartość obu misek,dodajemy marchewkę,ananasy i orzechy,mieszamy łyżką.Formę o śr. 21cm wykładamy papierem do pieczenia,przelewamy ciasto,wyrównujemy.Piec w 175st.ok 50 min. Do tzw. suchego patyczka.Wystudzić.
Składniki na krem:
300g serka naturalnego np.Łaciaty lub philadelphia
90g masła
1 szkl. cukru pudru (lub mniej,tylko do smaku)
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Masło,cukier i ekstrakt utrzeć na jasną puszystą masę.Dodać serek kremowy i chwilę ucierać do połączenia składników.
Wystudzone ciasto przekroić,wyłożyć połowę kremu,rozsmarować,przykryć drugim ciastem.Na górę wyłożyć resztę kremu.Ozdobić orzechami,startą marchewką,można posypać cynamonem.
To ciasto nie może się nie udać!
WIDEO: https://youtu.be/UJwa-UH5TMA
Skomentuj inspiracje: