Tort makowo - orzechowy - Smaczny i aromatyczny! (+WIDEO)
Przepis
Tort jest przepyszny, delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowego i kremu orzechowego. Bardzo aromatyczny. Przywołuje smak dzieciństwa i rodzinnej atmosfery świątecznej.
Biszkopt makowy:
7 jajek
150g mąki
180g cukru
200g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia(4g)
60ml oleju(4 łyżki)
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
700ml mleka
1 budyń śmietankowy
10g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
200g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
200g masła
50 g cukru pudru
Do nasączenia:
80ml spirytusu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
ok. 180ml wody
Dodatkowo:
ok. 300g powideł śliwkowych
Do ozdoby:
posiekane orzechy
gorzkie kakao
Tortownica o średnicy 24cm
Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od sparzenia i zmielenia maku, bo to zajmie najwięcej czasu. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek z kuchenki na ok. 20 minut. Następnie mak odsączamy i mielimy.
Zabieramy się do przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, ubijamy na jasną masę. Dodajemy olej i aromat, delikatnie mieszamy szpatułką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej, dodajemy zmielony mak i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno, wtedy ciasto ładnie wyrośnie. Ciasto wylewamy do tortownicy, wygładzamy i pieczemy około 45min. w temp.180c.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Orzechy mielimy w blenderze. Do garnka wlewamy 350ml mleka, wsypujemy orzechy i zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Do miseczki wlewamy 150ml mleka, wsypujemy do niego budyń i mąkę ziemniaczaną, mieszamy, żeby nie było grudek. Do rondelka wlać 200ml mleka, zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masę orzechową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem, stopniowo dodawajemy budyń orzechowy, ucieramy do połączenia się składników.
Składanie tortu:
Biszkopt przekrawamy w poziomie dwa razy, otrzymujemy w ten sposób trzy krążki ciasta. Jeden krążek ciasta układamy na paterze, nasączamy go przygotowanym kremem, smarujemy połową powideł, nakładamy ok. 5 łyżek kremu orzechowego, rozsmarowujemy równomiernie, przykrywamy drugim biszkoptem. Czynności powtarzamy. Na samą górę oraz boki tortu nakładamy krem.
Teraz najprzyjemniejsza część, czyli dekoracja tortu. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami, możemy pomieszać orzechy laskowe i włoskie. Takie paski na torcie zrobiliśmy przykładając na wierzch tortu równo wycięte paski z kartki papieru w równych odstępach i posypaliśmy gorzkim kakao, następnie delikatnie ściągamy papier i uzyskujemy piękny efekt końcowy. Dekoracja tortu zależy tylko od nas, możemy posypać wierzch gorzką czekoladą, możemy wyciąć z papieru gwiazdki wtedy będziemy mieć tort typowy na świąteczny stół. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
Czas przygotowania całego tortu to ok. 2,5 godz.
Tort jest idealnie nasączony, kremowy i mocno orzechowy!
WIDEO: https://youtu.be/c-OFL9c6lkU
Skomentuj inspiracje: