Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami

Przepis


Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki
8g suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
200g masła extra
200ml mleka

Farsz:
1kg pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
70g topionego serka śmietankowego
Sól
Pieprz
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść maku do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.

2. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę serek, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤