Tort Szwarcwaldzki

Przepis


Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
biszkopt (1 szt):
jajka 3 szt,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
kakao 2 łyżki,
cukier 0,5 szklanki,
sól szczypta,

frużelina wiśniowa:
wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g,
cukier 4 łyżki lub więcej do smaku,
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki + 3 łyżki soku z wiśni,
żelatyna 1,5 łyżeczki+ 2 łyżki zimnej wody,
woda 80 ml,

krem z mascarpone:
śmietanka 36% 1 litr,
mascarpone 500 g,
cukier puder 6 łyżek lub do smaku,

dodatkowo:
czekolada mleczna 50 g,
wiśnie lub czereśnie dekoracyjne z ogonkami,
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤