Mocno migdałowy sernik

Przepis


Klasyczny sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu.

Składniki:

Spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
60g masła extra

Masa serowa:
1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
5 jajek
9 ml olejku migdałowego
80 ml likieru Amaretto
4 łyżki budyniu śmietankowego
120g płatków migdałowych

Polewa:
150g białej czekolady
2 łyżki masła
5 łyżek śmietany 30%
30g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Masa serowa: Ser rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane i miksować aby składniki się połączyły. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy, likier, budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Na wcześniej przygotowany i schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

4. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

5. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową, udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤