Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami

Przepis


Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki
4g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
100g masła extra
100ml mleka

Farsz:
400g pieczarek
200g kapusty kiszonej
1 cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść maku do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.

2. Farsz:
Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤