Naleśniki z prażonymi jabłkami i miodem

Przepis


Składniki:

na 6 naleśników średniej wielkości

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej orkiszowej
szklanka mleka 2%
2 jajka od szczęśliwych kur
łyżka oleju
szczypta soli
słodzidło

+ 4-5 jabłka, łyżka miodu, łyżka masła, cynamon


Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka: myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy jabłka, zmniejszamy moc palnika, dodajemy miód i cynamon. Trzymamy na małym ogniu przez kilkanaście minut do czasu, aż jabłka zmiękną.
Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤