Mannowiec z musem gruszkowym

Przepis


Tradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek.

Składniki:

Warstwa mannowa:
500ml mleka
95g kaszy manny
80g cukru
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
130g masła

Mus gruszkowy:
900g gruszek (waga po obraniu)
1 galaretka gruszkowa
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
około 18-20 sztuk herbatników

50g białej czekolady
zielona posypka

Wykonanie:

1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami.

2. Warstwa mannowa:
Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować, następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć warstwą herbatników.

3. Mus gruszkowy:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 4 łyżki wody i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤