Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami

Przepis


Składniki:
na prostokątną formę 30 x 20 cm

50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
łyżka cukru
szklanka ksylitolu*
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
100 g masła
0,5 kg śliwek węgierek

* ja użyłam 1/2 szklanki ksylitolu i kilka tabletek słodzika

kruszonka

kilka łyżek płatków orkiszowych
kilka łyżek mąki orkiszowej
łyżka oleju kokosowego/masła
ksylitol/słodzik

Przygotowujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę zwykłej mąki, wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszamy. Drożdże powinny się całkowicie rozpuścić. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki: miękkie masło, ksylitol i żółtka. Ciasto wyrabiamy ręką aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dolewamy mleko lub dosypujemy mąkę.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, prostokątnej formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm). Przygotowujemy kruszonkę.
Połówki śliwek układamy na wierzchu ciasta i posypujemy go kruszonką.
Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤