Dyniowe serniko-brownie z przyprawami korzennymi

Przepis


Składniki:
na masę czekoladą:

150g ciemnej czekolady
115g niesolonego masła
1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
4 jajka
2 łyżki prawdziwego kakao
4/5 szklanki mąki
¾ szkl dyniowego puree*
na masę sernikową:

250g mascarpone
szklanka dyniowego puree*
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu + kardamon + imbir
1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
* aby zrobić dyniowe puree oczyść dynię z nasion i włókien, a następnie upiecz ją wraz ze skórą w piekarniku w 170 stopniach przez około 40 – 60 min., aż stanie się miękka. Po upieczeniu skórka odejdzie z łatwością, a miąższ zblenduj.

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopi.

Mascarpone utrzyj z erytrytolem, dodaj puree dyniowe, jajka i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (postaw miskę na garnku z wrzącą wodą). Zestaw z garnka. Dodaj erytrytol, a następnie kolejno dodawaj jajka, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Na koniec dodaj wymieszaną uprzednio mąkę z kakao oraz puree dyniowe.

Połowę masy czekoladowej rozprowadź na spodzie formy o wymiarach 20/30cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Na wierzch wylej masę dyniową. Z pozostałej masy czekoladowej zrób kleksy na wierzchu i wymieszaj końcówką łyżki przez obie masy celem stworzenia zawijasów i wzorków.

Piecz przez około 40 minut do momentu, aż ciasto nie będzie płynne. Jeżeli dynia była bardzo dojrzała i puściła dużo soku możliwe, że trzeba będzie podpiec ciasto dłużej. Ja miałam właśnie taki okaz, przez co musiałam piec ciasto około 60 minut. Mimo wszystko pozostało wilgotne, więc i taki problem nie przeszkadza w radosnym konsumowaniu
@Dorota
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤