Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200g masła extra
1 całe jajko
2 żółtka
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
8 jabłek
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy
Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
Wykonanie:
1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm.
2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.
3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm.
4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: