Serowo - śliwkowe ciasto drożdżowe

Przepis


Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
120g masła extra
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
50g świeżych drożdży

Masa serowa:
250g sera białego
2 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
350g śliwek
3cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżki brązowego cukru
cukier puder do posypania ciasta
cynamon do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.

4. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i na wierzchu posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤