Domowy malinowy kisiel z borówkami
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Prawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu soczystych malin, podany z bitą śmietaną i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru
Składniki:
500g świeżych malin
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
bita śmietana
100g borówek amerykańskich
Wykonanie:
1. Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż maliny całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.
2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną i borówkami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: