Mus malinowy z białą czekoladą

Przepis


Składniki:

na 4-5 małych porcji

100 g kaszy jaglanej
100 g białej czekolady
ok. 200g malin
kilka łyżeczek miodu (lub słodkiego zamiennika)
ewentualnie odrobina mleka
szczypta soli



Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Podlewamy wodą i zagotowujemy dodając szczyptę soli. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej gdyby kasza była lekko rozgotowana. Studzimy.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej.
Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą czekoladę, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (jeśli nie posiadacie malaksera, możecie użyć po prostu blendera ręcznego). W międzyczasie dodajemy kilka łyżeczek miodu/innego słodzidła i podlewamy niewielką ilością mleka.
2/3 masy jaglanej przekładamy do oddzielnej miseczki, a do pozostałej części wrzucamy maliny i dalej blendujemy.
Do małych deserowych kubeczków/szklaneczek dodajemy kolejno: kilka małych łyżeczek masy malinowej, kilka łyżeczek masy białej, kilka malin na samym wierzchu.
Deserki przed podaniem schładzamy przez kilka minut w lodówce.

@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤