Sorbet z kiwi z miętową nutą

Przepis


Mrożony deser na bazie świeżych owoców kiwi i orzeźwiającej mięty ugasi pragnienie i schłodzi nasz organizm w letnim sezonie.

Składniki:

700g kiwi (waga po obraniu)
1 białko
6-7 listków mięty
100g cukru
125ml wody

Wykonanie:

1. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.

2. Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę gotować, a następnie wystudzić.

3. Kiwi i miętę przełożyć do blendera kielichowego, wlać wodę z rozpuszczonym cukrem i zmiksować do postaci musu. Następnie białko ubić na sztywno, dodać mus z kiwi i mięty, całość dokładnie zmiksować blenderem.

4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 5-6 godzin, co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤