Jagodowy tunel

Przepis


Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, mocno jagodowego musu z delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do letniej kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mus jagodowy:
200g jagód
250g białego sera
300g śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
6 łyżek mleka
4 łyżki cukru pudru

Bita śmietana:
250ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt przełożyć do formy z zaokrąglonym dnem w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy doda się środek.

2. Mus jagodowy:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zblendowane jagody. Całość dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt, docisnąć wystającym fragmentem biszkoptu. Wstawić do lodówki na około 120 minut. Po tym czasie wyłożyć na tacę do góry dnem.

3. Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch ciasta i udekorować owocami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤