Tort ciasteczkowy z nutą kokosa i bananów
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Delikatne ciasto na bazie chrupiących czarno - białych ciasteczek, pachnącego egzotyką mleka kokosowego oraz świeżych bananów to świetna propozycja chłodzącego deseru na upalne dni.
Składniki:
3 puszki mleka kokosowego
400g ciastek herbatników black z kremem waniliowym
4 łyżki cukru pudru
6 bananów
1 cytryna
Dekoracja:
kilka ciastek herbatników black
Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do naleśników).
2. Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut na wysokich obrotach.
3. Całe herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku.
4. Banany obrać, pokroić na centymetrowe plasterki i skropić sokiem z cytryny.
5. Składanie ciasta:
Na spód tortownicy o średnicy 24 cm wysypać połowę zmiksowanych ciasteczek, ułożyć plasterki bananów i wyłożyć połowę masy kokosowej. Następnie wysypać resztę ciasteczek, ułożyć resztę plasterków bananów i wyłożyć pozostałą masę kokosową.
6. Wierzch torcika udekorować pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce przez całą noc.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: