JAGODZIANKI

Przepis


Ciasto:

1/2 kg mąki,
5 żółtek,
pół kostki margaryny,
ok 10 dag drożdży,
opakowanie cukru waniliowego,
pół szklanki cukru,
szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:

1/2 litra jagód,
pół szklanki cukru,

Rozczyn:

5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło rozpuścić , podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤