Truskawkowe tiramisu (bez jajek)

Przepis


Forma szklana 30/17cm

Składniki:
40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi
½ litra śmietany kremówki 30%
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
½ kg truskawek
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach)

Do nasączenia:
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
1 łyżka syropu różanego (można pominąć ale polecam bo deser ma fajny smak)
1 łyżka soku z cytryny
50 ml wódki

Truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania deseru:
Śmietanę i mascarpone należy dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez minimum 24 godziny.

Zimną śmietanę i mascarpone umieścić razem w misce , zmiksować do uzyskania gęstego ale niezbyt bardzo sztywnego kremu, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać.
Krem podzielić na trzy równe części.

Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na grubsze plastry.

Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

W naczyniu ułożyć jedną warstwę biszkoptów, skropić ponczem posypać cienko kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną , wyłożyć porcję kremu, na to powciskać porcję pokrojonych truskawek, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, tak aby warstw deseru było trzy, ostatnią warstwę stanowi krem oprószony grubo kakao połączone z kawą i udekorowany truskawkami.
Proste, prawda ?

Deser chłodzić całą noc w lodówce .

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤