Sernik z białą czekoladą i jagodami

Przepis


Składniki:
puszysty kakaowy spód
-200 g mąki jaglanej
-2 łyżki naturalnego kakao
-1 łyżka masła orzechowego
-1 bardzo dojrzały banan
-1/3 szkl. ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-1/2 szkl. mleka
-szczypta soli

Banana blendujemy na gładkie puree. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę jaglaną, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z dodatkiem soli i ksylitolu. Stopniowo, nie przestając miksować, dodajemy suche składniki, a na koniec banana oraz masło orzechowe. Do całości dolewamy mleko. Powinno postać gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi).
Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności.

-masa sernikowa
-1 kg sera sernikowego
-200 g jogurtu naturalnego
-2 tabliczki białej czekolady
-40 g proszku budyniowego waniliowego
-cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
-1/3 szkl. ksylitolu
-2 białka jajek
-szczypta soli

+opakowanie jagód mrożonych


Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wkładając na minutę do mikrofalówki. Ja przełożyłam kostki do szklanki i podlałam odrobiną mleka. Po upływie wyznaczonego czasu przemieszałam łyżeczką. Ser na sernik miksujemy razem z jogurtem, cukrem z wanilią, rozpuszczoną czekoladą oraz budyniem waniliowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem ksylitolu i szczypty soli w celu uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy ją do masy sernikowej, która powinna być baaardzo delikatna, jak chmurka! Wylewamy ją na upieczony spód, wyrównujemy i pieczemy przez kolejne 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec robimy polewę. Szklankę rozmrożonych jagód miksujemy z odrobiną słodzidła i jogurtu naturalnego. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Schładzamy przez min. dwie godziny przed podaniem.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤