Truskawkowy sorbet
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Mocno truskawkowy mrożony deser na bazie prawdziwych owoców idealnie gasi pragnienie i chłodzi nasz organizm w upalne dni.
Składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wodę gotować z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, pozostawić do ostygnięcia.
2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, a następnie połączyć z cukrem rozpuszczonym w wodzie, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć do plastikowego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: