Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Rewelacyjny śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów.
Składniki:
800ml śmietany 30%
400g gorzkiej kuwertury
200g bezy
300g orzechowego krokantu
2 cukry wanilinowe
Dekoracja:
bita śmietana
płatki czekoladowe
różowe cukrowe perełki
Wykonanie:
1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.
2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej folią spożywczą.
3. Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.
4. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić, a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: