Kokosowy omlet z truskawkami

Przepis


Idealne rozwiązanie na pożywne, energetyczne śniadanie, okraszone bogactwem witamin i poezji smaku świeżej truskawki. Zawarte w cieście wiórki kokosowe i cynamon nadają niepowtarzalny smak.

Składniki na 2 porcje:

4 jajka
6 łyżek wiórek kokosowych
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
masło do smażenia
125g serka Philadelphia
250g świeżych truskawek
10 kostek deserowej czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.

2. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

3. Połowę przygotowanej masy wylać na wysmarowaną masłem patelnię. Omlet usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z pozostałej masy usmażyć drugiego omleta.

4. Truskawki pokroić w kostkę.

5. Usmażone omlety posmarować serkiem Philadelphia, dodać truskawki i złożyć na pół.

6. Czekoladę rozpuścić w mleku, a następnie polać na wierzchu omlety.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤