Mocno truskawkowy chłodnik

Przepis


Rewelacyjna, mocno truskawkowa zupa z wyczuwalną nutką świeżej cytryny i aromatycznej wanilii, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim i chłodzącym obiedzie.

Składniki:

800g świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii
szczypta soli

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski. Posypać cukrem pudrem, solą, dodać skórkę z cytryny, miąższ wanilii i skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie przełożyć całość do kielichowego blendera i zmiksować do postaci gęstej zupy.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤