Galaretkowy arbuz
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Galaretka podana w arbuzie to moja, nieco inna, ciekawsza propozycja podania tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych.
Składniki:
1/2 arbuza średniej wielkości
3 galaretki truskawkowe
1l wrzątku
120g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia.
2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć.
4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza.
5. Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: