Leśny mech z malinami i jagodami
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę tylko z Hortex :)
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku Hortex
330g mąki pszennej
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jogurtowo-owocowa:
800g gęstego jogurtu naturalnego
200g serka homogenizowanego waniliowego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
6g ekstraktu naturalnego waniliowego
280g mrożonych malin Hortex
280g mrożonych jagód leśnych Hortex
1 galaretka krystaliczna
Dekoracja:
jagody i maliny Hortex do dekoracji
5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków (można pominąć)
Wykonanie:
1. Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania.
2. Masa jogurtowo-owocowa:
Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodać rozmrożone maliny, a do drugiej rozmrożone jagody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 5 łyżek wody, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać.
3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo-malinową i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować malinami i jagodami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: