WIELKANOCNY TORT/ ROBINS EGG CAKE
źródło inspiracji: https://rarossa.blogspot.com/2018/03/wielkanocny-…
Przepis
SKŁADNIKI:
(tortownica 22cm)
Biszkopt
7 jajek
¾
szklanka cukru
szklanka
mąki pszennej
4
łyżki mąki ziemniaczanej
Masa do przełożenia
600 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody
Masa do dekoracji
400 ml śmietany 36%
galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody
„Cętki”
Łyżka kakao
3-4 łyżki wody
łyżeczka cukru
parę kropel ulubionego aromatu
pędzelek
„Koszyczek”
10 dag białej czekolady
balon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę,
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Masa do przełożenia
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30minut do lodówki.
Masa do dekoracji
Galaretkę niebieską rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na chwilę do lodówki.
„Cętki”
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki
„Koszyczek”
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie delikatnie chwytając balon, układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nacinamy lekko balon, i ostrożnie wyjmujemy go z czekolady.
Koszyczek umieścić na środku ładnie będzie prezentował się z małymi jajeczkami czekoladowymi.
Tort przechowywać w lodówce
Smacznego J
@Ola
Skomentuj inspiracje: