RAFAELLO KOKOSOWE CIASTO - BEZ PIECZENIA

Przepis


Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia. Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Odrobinę pazura dodaje Amaretto lub likier kokosowy, oczywiście ten dodatek możecie pominąć. Pyszne, mało słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga nakładów pracy, a jedynym minusem jest oczekiwanie, aż porządnie się schłodzi.


Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm

herbatniki maślane około 400 g
mleko 700 ml
masło 200 g
mąka pszenna 1 kopiasta łyżka
skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
żółtka z 2 jaj
cukier puder 3-4 łyżki
wiórki kokosowe 1 szklanka,plus do posypania
amaretto lub rum 1 mały kieliszek
Przygotowanie:

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤