Czeskie buchty

Przepis


750 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

400 ml mleka

2 żółtka

25 g świeżych drożdży

mała łyżeczka soli

125 g masła (w oryginale jest tłuszcz Hera)

Tarta skórka z jednej cytryny

150 g powideł śliwkowych lub z innych owoców

50 g cukru pudru do posypania



Pierwszy krok to zaczyn: bierzemy drożdże, odrobinę mąki i cukru oraz małą ilość letniego mleka, to wszystko mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

W międzyczasie rozpuszczamy masło. Gdy zaczyn wyrośnie bierzemy mąkę, żółtka, 2/3 roztopionego masła (1/3 zostawiamy na później), startą skórkę z cytryny, cukier, letnie mleko. To wszystko zagniatamy, aż do momentu powstania jednorodnego ciasta, „odchodzącego” od dłoni. Tak wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy i tniemy na kwadraty o szerokości 5×5 cm (tak jest w oryginale). Ja robię 12 bucht w formie o wymiarach 23 na 35. Następnie wypełniamy buchty powidłami, nutellą, masą serową lub makową, jak kto to lubi, formując je w kule. Buchty moczymy w pozostałym letnim maśle, lub w wersji uproszczonej, smarujemy każdą z osobna już ułożoną w formie. Buchty układamy obok siebie zostawiając odrobinę przestrzeni na wyrośnięcie. Formę z buchtami zostawiamy na 20 minut, żeby buchty wyrosły, rozgrzewając w międzyczasie piekarnik do 180° C. Po 20 minutach je wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.

Dobrou chuť
@Oliver
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤