Walentynkowa rolada straciatella

Przepis


1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki maślanki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
różowy barwnik
1 1/2 szklanki kremówki
220 g serka kremowego
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok. 50 g gorzkiej czekolady
Przygotuj ciasto.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzyj,na koniec dodaj cukier. Następnie dodaj olej, maślankę, ocet jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz.
Na koniec dodaj barwnik spożywczy. Wymieszaj.
Do ciasta dodaj mąkę i połącz składniki.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 175 C. przez ok. 15 minut.
Gotowe ciasto przełóż na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zwiń w roladę i ostudź.
Serek kremowy utrzyj z cukrem pudrem, dodaj ekstrakt waniliowy.
Kremówkę ubij . a następnie dodaj do serka. Do kremu dodaj startą czekoladę i wymieszaj.
Krem wyłóż na ostudzone ciasto i zwiń w roladę. Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki.

@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤