Truskawkowe serce

Przepis


Składniki na ciasto, serce 22×22 cm:

125 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
150 g cukru
60 ml oleju
125 ml kwaśnej śmietany 12/18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
155 g mąki pszennej
45 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mus truskawkowy – mus truskawkowy lub malinowy.
380 g truskawek mrożonych/świeżych
85-95 g cukru trzcinowego, do smaku
4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody*
250 ml śmietany kremówki 36%


Krem do dekoracji z białą czekoladą – krem do dekoracji:
350 ml śmietany kremówki 36%
90 g białej czekolady, połamanej
150-200 g serka mascarpone, schłodzonego
różowy/czerwony barwnik spożywczy

Nasączenie:

1/4 szkl wody
1 łyżeczka kakao
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤