Ciasto Popapraniec

Przepis


Popapraniec to pyszne ciasto o trzech kolorach i smakach, przełożone kremem budyniowym i kwaśnym dżemem porzeczkowym. Wykończone gorzką czekoladą z prażonymi migdałami.


Składniki na formę o wymiarach 20 x 20 cm

Ciasto

wiejskie jajka 4 duże
mąka pszenna 160 g
cukier kryształ 100 g
olej słonecznikowy 100 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gorzkie kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 1/3 szklanki
mielony mak 1/3 szkalanki
Krem budyniowy

mleko 400 ml
żółtka z 2 jaj
cukier wanilinowy 16 g
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
miękkie masło lub margaryna 200 g
cukier puder 100 g
Ponadto

prażone migdały
dżem z czarnej porzeczki 200 g
Polewa

gorzka czekolada 70 g
zimne masło 70 g
Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Na końcu dodajemy olej, mieszamy do połączenia składników. Następnie składniki sypkie dodajemy partiami i mieszamy za pomocą łopatki. Masę jajeczną dzielimy na trzy równe części i do każdej dodajemy kolejno dodatkowy składniki do jednej kokos, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Trzy masy wykładamy po łyżce na przemian. Ciasto pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce dnem do góry, zdejmujemy papier i odstawiamy do wystudzenia.
Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty, a każdy z nich smarujemy dżemem. Następnie przekładamy kremem budyniowym, ciasto chłodzimy.
Migdały prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie spaliły a lekko zarumieniły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Czekoladę mieszamy energicznie z masłem pokrojonym w drobną kostkę. Ciasto polewamy czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤