Tarta migdałowa z gruszkami

Przepis


Krucha tarta z delikatnym migdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości.

Składniki:

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
masło do wysmarowania formy

Krem migdałowy:
200g płatków migdałowych
120g cukru
135 masła
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 gruszki
1/2 cytryny
30g płatków migdałowych
cukier puder o posypania tarty

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.

3. Krem migdałowy:
Płatki migdałowe zmiksować blenderem do postaci piasku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, mąkę i zmiksowane migdały. Całość dokładnie wymieszać.

4. Gotowy krem migdałowy przełożyć na podpieczony spód tarty, ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.

5. Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤