Karpatka z musem z kiwi

Przepis


Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem ze świeżych owoców kiwi.

Składniki:

Ciasto:
250ml wody
125g masła extra
1 szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek

Krem:
300g masła extra
1litr mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
16g cukru wanilinowego
5 żółtek
5 łyżek cukru

Mus z kiwi:
12 kiwi
2 galaretki o smaku kiwi

Dodatkowo:
2 kiwi pokrojone w plastry do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.

2. Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).

3. Mus z kiwi
Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, zblendować blenderem i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z kiwi, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta udekorować kremem za pomocą szprycy i plastrami kiwi. Wstawić do lodówki.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤