Ciasto drożdżowe z cynamonem – odrywane

Przepis


Ciasto drożdżowe forma 11 x 30 cm

drożdże świeże 20 g
ciepłe mleko 150 ml
jajka 2
cukier 50 g
szczypta soli
mąka pszenna około 400 g
olej 60 ml
Nadzienie

cynamon mielony 15 g
cukier wanilinowy 16 g
masło 30 g
Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę z solą przesiewamy do misy. Następnie dodajemy resztę cukru, roztrzepane jajka, gotowy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto można wyrobić przy użyciu robota kuchennego z końcówką haka do ciast drożdżowych. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Cynamon mieszamy z cukrem, a masło do posmarowania rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Formę keksową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie radełkiem wycinamy paski wzdłuż krótszego boku ( otrzymamy 6 pasków ). Paski ciasta układamy jeden na drugim i ponownie kroimy w poprzek na 6 kawałków. Pokrojone ciasto układamy bokiem do formy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną roztopionego masła. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto pieczemy przez 25-35 minut, aż się zarumieni. W razie potrzeby temperaturę redukujemy, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤