Pączki wiedeńskie

Przepis


Składniki na 25 sztuk :
15 dag masła
30 dag mąki tortowej
375 ml zimnej wody
6 dużych jaj
Szczypta soli
Olej do smażenia

Glazura lukrowa:
20 dag cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker


Sposób wykonania:
Do garnka włożyć masło, wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite.Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z dużą tylką w kształcie gwiazdki.Pergamin do pieczenia rozłożyć na blacie kuchennym, szprycą wyciskać kółka ciasta o średnicy około 7 cm, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, następnie nożyczkami wyciąć kwadraty z ciastem.


Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temp około 180*c, partiami wkładać pączki papierem do góry, po minucie papier usunąć (ładnie odchodzi i smażyć po 4-5 minut z każdej strony, zależy to od tego jak duże są nasze gniazdka.Upieczone wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, osaczyć z tłuszczu, zostawić do wystudzenia.

Glazura lukrowa:
Przesiany puder utrzeć łyżką z gorącą wodą oraz ekstraktem z cytryny, polukrować zimne pączki.

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤