Babeczki marchewkowe
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/babeczki-marchewkowe/
Przepis
Delikatne i pulchne ciasto z nutą cynamonu z ulubionymi bakaliami. Idealne na jesienny deser przy pysznej kawie. Babeczki marchewkowe można podać z kremem czekoladowym na bazie twarogu lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Składniki na około 16 babeczek
mąka pszenna 250-280 g
soda oczyszczona 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1łyżeczka
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
jajka 3
olej słonecznikowy 100 ml
mleko 100 ml
marchew 1 duża
bakalie
Przygotowanie
Marchew obieramy, odcinamy końce i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne tj. mleko, olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon mieszamy i przesiewamy do miseczki.
Obroty miksera zmniejszamy na najniższe i partiami dodajemy składniki sypkie, stałe miksując. Startą marchew dodajemy na końcu wraz z bakaliami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 °C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub kubeczkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20-30 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Krem twarogowy
twaróg 150 g
Nutella 100-150 g
Składniki miksujemy na gładki krem, aby pozbyć się grudek sera. Krem chłodzimy.
Smacznego.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: