Sernik złota rosa

Przepis


Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową.


Ciasto kruche o wymiarach 25 x 30 cm

masło 82 % tł. 130 g
cukier puder 70 g
żółtko z 1 jajka + 1 jajko
mąka pszenna 360 g
szczypta soli
Masa serowa

ser wiaderko 1 kg
cukier kryształ 1/2 lub 3/4 szklanki
żółtka z 3 jaj plus 2 jajka
olej 1/2 szklanki
mleko 3,2 % 1 lub 1 i 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 2 x 40 g
Bezowa pianka

białka z 4 jaj
cukier kryształ 2/3 szklanki
szczypta soli
Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm.

masło zimne 82 % tł. 200 g
mąka około 400 g
cukier puder 60 g
jajko 1 plus żółtka z 3 jaj
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa

ser biały twarogowy 2 kg ( użyłam 1 kg sera twarogowego z wiaderka, 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego)
cukier 1 szklanka
żółtka z 4 jaj plus 2 jajka
mleko 3,2 % 2 szklanki- 600 ml
budyń waniliowy lub śmietankowy 2 x 40 g
cukier wanilinowy 16 g
olej 3/4 szklanki
Bezowa pianka

białka z 7 jaj
cukier 1 szklanka
sól szczypta
W przypadku sera bardziej mazistego dodatkowo dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Zimne masło kroimy w kostkę. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sito. Do składników sypkich dodajemy żółtka, jajko, masło. Wszystkie składniki siekamy i dość szybko zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie w dotyku. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce do godziny. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i formujemy spód, następnie nakłuwamy widelcem. Spód ciasta pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C. Uprzednio ciasto można posmarować niewielką ilością białkiem, wówczas będzie bardziej kruche i nie nasiąknie wilgocią od masy serowej podczas pieczenia.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy około 5 minut, aby dobrze napowietrzyć masę serową. Masa serowa będzie dość rzadka, taka ma być. Delikatnie przelewamy ją na zapieczony wcześniej spód ciasta kruchego. Sernik pieczemy w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kiedy wierzch sernika się zetnie, zaczynamy ubijać białka na wierzch. Pozostałe białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną i lśniąca pianę. Cukier do białek dodajemy partiami stale miksując. Pianę wykładamy na sernik i tworzymy wzory widelcem lub packą do kremów. Całość zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w zredukowanej temperaturze do 160 °C, kontrolując wierzch sernika, aby nie zrobiła się beza, wówczas rosa się nie uda. Sernik wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, odstawiamy w chłodne miejsce. Po upływie godziny powinna zacząć pojawiać się złota rosa. Sernik najlepszy do krojenia jest następnego dnia, uprzednio schłodzony.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤