Kruche serduszka z truskawkami
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/id,36453418…
Przepis
Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i konfiturą z truskawek ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie o kształcie serduszka ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.
Składniki:
350g mąki pszennej
80g orzechów ziemnych niesolonych
230g masła
120g cukru
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
480g konfitury truskawkowej Łowicz (2 słoiczki)
cukier puder do posypania
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.
2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.
4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
5. Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.
6. Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: