Maślane rogaliki z truskawkami
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/id,36452004…
Przepis
Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z konfiturą z truskawek to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.
Składniki:
Ciasto:
330g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
30g świeżych drożdży
125ml mleka
500g masła
70g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
360g konfitury truskawkowej Łowicz (1,5 słoiczka)
masło do wysmarowania formy
1 jajko rozkłócone do posmarowania
owocowa posypka
Lukier:
3 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
18 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.
5. Lukier:
Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.
6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: