Pani Walewska z kremem orzechowym
źródło inspiracji: http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/12/pani…
Przepis
Składniki:
Blacha 25/30
Kruche ciasto:
½ kg pszennej mąki
½ szklanki cukru pudru
20 dag masła
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Beza:
6 białek
Szczypta soli
1 czubata szklanka cukru pudru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
10 dag orzechów włoskich
10 dag płatków migdałowych
Słoiczek dżemu porzeczkowego
Krem orzechowy:
30 dag orzechów włoskich
300 ml mleka
20 dag cukru
30 dag masła
1 kieliszek spirytusu
Jak wykonać ?
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować cienko dżemem.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli w trakcie ubijania wsypywać partiami cukier puder cały czas miksując, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować, piana ma być sztywna i lśniąca, wyłożyć w równych proporcjach na przygotowane blaty z ciasta kruchego, posypać rozdrobnionymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piec obydwa blaty w temp 165*c przez35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową.
Placki wystudzić.
Krem orzechowy:
Orzechy włoskie zmielić drobno.
W gotującym się mleku rozpuścić cukier, podgrzewając na ogniu około 7 minut aż mleko lekko się zredukuje, wtedy wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować 5 minut. Masę zestawić z ognia i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, miksować dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować.
Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki do temperatury pokojowej wtedy mięknie i ładnie się kroi.
@Agata
Skomentuj inspiracje: