Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym
źródło inspiracji: http://www.food2.pl/2017/12/Tort-Piernikowy.html
Przepis
SKŁADNIKI
Ciasto piernikowe:
150 g masła
150 g miodu
50 ml mleka
100 g brązowego cukru
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem cynamonowy:
400 ml śmietany kremówki 36%
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
200 g powideł śliwkowych
120 ml Amaretto
cynamon do pospania
Pierniczki:
75 g miodu
75 g masła
50 g brązowego cukru
1 małe jajko
210 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Lukier królewski:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
kilka kropli soku z cytryny
Skomentuj inspiracje: