Świąteczne pierniczki (nocne)

Przepis


Składniki;
52 dag mąki tortowej
23 dag masła
22 dag miodu wielokwiatowego
13 dag brązowego cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli

Królewski lukier do dekoracji;
2 białka jaj
2 czubate szklanki cukru pudru
Odrobina aromatu cytrynowego do smaku


Jak wykonać takie pierniczki ?

W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka, dodać okrojone masło, mieszać aż się połączy, gdyby masa była bardzo ciepła, należy ją przestudzić-może być lekko ciepła, wsypać sodę i wymieszać, masa się napowietrzy i będzie rosła-nie należy się tym przejmować tylko ponownie kilkakrotnie zamieszać, gdy ostygnie wbić jajko, roztrzepać , wsypać mąkę i wymieszać do połączenia wszystkich składników, masa będzie dość klejąca.

Z rondelkiem wstawić na dwie godziny do lodówki aby nieco stężała, po upływie tego czasu masę wyjąć z rondelka owinąć folią spożywczą, włożyć powrotem do lodówki na całą noc.


Następnego dnia porcjami wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm lekko podsypując mąką-ale gdy ciasto jest dobrze schłodzone nie ma takiej potrzeby bo dobrze się wałkuje.

Foremkami do pierniczków wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół 5-6 minut-pierniczki mają pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze.
Po wyjęciu studzić na kratce.Lukier królewski:
Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤