Makowiec z białym makiem
źródło inspiracji: http://www.food2.pl/2017/12/Makowiec-z-Bialym-Mak…
Przepis
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
200 ml mleka
150 g masła
50 g świezych drożdży
2 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
Masa makowa:
500 g białego maku
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g masła
100 g cukru pudru
6 łyżek miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
kilka kropli ekstraktu migdałowego
5 białek
Lukier:
200 cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
3-4 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
płatki migdałów do posypania
Skomentuj inspiracje: