Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Przepis


Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
4 jajka
350g mąki pszennej
250g cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
250g masła extra
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki)
150g mlecznej czekolady
otarta skórka z 2 pomarańczy
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Polewa:
150g deserowej czekolady
20g masła extra
120ml śmietany 30%
Wykonanie:
1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25 cm.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotowe wystudzone ciasto polać czekoladową polewą. Na wierzchu udekorować przykładając szablon i posypując cukrem pudrem.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤