Rurki z kremem budyniowym

Przepis


Składniki:
125 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
dodatkowo jajko oraz cukier do posypania
Rurki włóż do miski i wlej odrobinę oleju wymieszaj aby pokryły się tłuszczem.
Nas stolnicy posiekaj masło z cukrem, dodaj śmietanę oraz mąkę. Zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i potnij na kawałki.
Paski owijaj wkoło rurek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz w 200 C. przez ok.15-20 minut.
Ostudzone rurki ściągnij z foremek i odstaw na bok.

Krem :
1 l mleka
2 jajka
400 g masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
Jajka utrzyj z cukrami , a następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Mleko przelej do garnka i zagotuj. Dodaj masę jajeczną i ugotuj budyń. Odstaw aby przestygł.
Miękkie masło utrzyj następnie porcjami dodawaj budyń.
Tak przygotowanym kremem nadziewaj wcześniej przygotowane rurki.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤