FIT SERNICZEK MARCHEWKOWY

Przepis


kakaowy spód:


szklanka mąki żytniej
8 łyżek płatków owsianych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
mus bananowy*
2 łyżeczki naturalnego kakao
kilka łyżek daktylowego karmelu* (do smaku)

Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, następnie płatki owsiane, oraz 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Dodajemy także mus bananowy, 2 łyżeczki naturalnego kakao oraz kilka łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki.
Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

* Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego.

marchewkowe nadzienie:


szklanka kaszy jaglanej
szklanka płatków jaglanych
szklanka mąki ryżowej/pszennej
3 małe marchewki
ok. 100 g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
daktylowy karmel (do smaku)
dowolne słodzidło (u mnie odrobina cukru trzcinowego)
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
Marchewki myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o baaardzo drobnych oczkach.
Namoczone rodzynki blendujemy na gładki mus (bez odcedzania wody).
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec wsypujemy płatki jaglane, podlewamy odpowiednią ilością wody i gotujemy przez kolejne kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Całość blendujemy na gładką masę.

Do zblendowanej kaszy dodajemy startą marchew, mus z rodzynek, 2 łyżeczki cynamonu i mieszamy. Dodajemy również niepełną szklankę mąki ryżowej i resztę syropu daktylowego.
Próbujemy masy - jeśli nie będzie wystarczająco słodka, dodajemy więcej musu lub innego słodzidła. U mnie był to cukier trzcinowy.
Na podpieczony spód wylewamy masę "serową" i delikatnie rozprowadzamy łopatką. Wstawiamy na kolejne 30-40 minut do piekarnika.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed rozkrojeniem schładzamy przez kilka minut w lodówce.

Obowiązkowo podajemy z polewą czekoladową - gorzka z orzechami nada się tutaj idealnie!
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤